Woensdag middag zijn we weer vertrokken uit de haven van Ipswich en zijn we voor de Engelse kust voor anker gegaan omdat onze kapitein Wietze verwacht dat er file zou ontstaan bij de sluis als iedereen ’s nachts tegelijk de haven uit wil. Na het avond eten worden er ankerdiensten gedraaid om te controleren of het anker nog goed ligt en we niet onverwachts af drijven.

Om half 4 ’s nachts werden we gewekt om de boot voor te gaan bereiden en richting de start te vertrekken. De start moest plaatsvinden tussen 7 en 8 uur ’s ochtends. Elk schip mag zelf bepalen hoe laat ze precies starten dus kozen wij er voor om expres ietsje later dan de meesten te beginnen zodat we een gunstige stroming zouden hebben en we ons op konden trekken aan de andere boten.

We begonnen vrij soepel en hebben een record van 12.6 knopen (ruim 20 km/h) gevestigd. De verwachting was dat we ’s avonds laat aan zouden komen in Scheveningen. Helaas ging de wind liggen en draaide de stroming bij het laatste waypoint wat we moesten passeren. Daar komt nog bij dat er heel veel golfslag was (golven van ruim 3 meter) en dat we door onze ruime koers over deze golven surften. Een tochtje benedendeks werd daarom een heel nieuwe ervaring! Veel schepen besloten daarom om met de motor verder te gaan en de race te staken. Het complete team was ondertussen aardig vermoeid na de lange dag zeilen, maar we geven niet zo maar op! Zo gezegd kwamen we uiteindelijk de volgende ochtend rond 7 uur bij de finish voor de kust van Scheveningen aan. Dit was een magisch moment met een hele mooie zonsopkomst gelijk na de finish. In deze etappe zijn we als vierde geëindigd waar we zeer tevreden mee zijn! We zijn trots dat we als team deze prestatie hebben geleverd, vooral vanwege de heftige weersomstandigheden.

In de ochtend was het tijd om even voor anker bij te komen en te genieten van het rustig wordende weer, waarna we rond het middag uur aanmeerden in de haven van Scheveningen. Een aantal teamleden zijn direct van boord gesprongen om voor het volledige team en de bemanning kibbeling te halen. In het zonnetje hebben we genoten van de welverdiende kibbeling met een glaasje processor, ter ere van de verjaardag van Tamar. Vervolgens was er voldoende tijd om lekker bij te komen, te douchen en naar het strand van Scheveningen te gaan. Het weer was heerlijk en 4 teamleden hebben zelfs gezwommen (in zeewater van 3 graden)! Na een heerlijk avondmaal zijn we in de partybus gestapt op weg naar een onvergetelijke avond met een themafeest in strandtent Barbarossa!